Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pascha

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, którą poznałam dopiero po ślubie. W moim rodzinnym domu nigdy nie była robiona, natomiast w rodzinie męża znana była od zawsze, a On nie wyobraża sobie żadnych świąt bez paschy na stole.
 Jest to bardzo słodkie danie przygotowywane z twarogu, masła, śmietany, żółtek, cukru i bakalii.
Od trzydziestu lat, dwa razy do roku robię paschę, a przepis otrzymałam od babci męża. 
Składniki:
1kg twarogu
6 żółtek
35dag cukru
1szkl. słodkiej śmietany
25dag masła
1torebka cukru waniliowego
15dag rodzynek
10dag migdałów
2łyżki skórki pomarańczowej
  A teraz oryginalny przepis z moimi modyfikacjami:
1kg twarogu przetrzeć przez sito.( Ja mielę twaróg w maszynce do mięsa.) 6 żółtek utrzeć z 35dag cukru do białości i razem z miską wstawić na parę. Dalej ubijając dolewać szklankę słodkiej śmietanki. Gdy powstanie gęsta masa zdjąć z pary. 25dag masła utrzeć na pianę i nadal ucierać z twarogiem. Gdy masa będzie już gładko utarta, ucierać ją dalej z żółtkami ze śmietaną, dodając powoli po łyżce. Na koniec wymieszać z torebką cukru waniliowego, umytymi rodzynkami, migdałami obranymi ze skórki i drobno posiekanymi oraz 2 łyżkami skórki pomarańczowej. ( Ja dodaję jeszcze obrane i posiekane orzechy włoskie, morele, żurawinę, kolorową kostkę ananasową.)
Przygotowuję durszlak, który wykładam lnianą serwetką i stawiam go na talerzu. Teraz całą przygotowaną masę wkładam do serwetki, przykrywam i związuję. Obciążam drugim talerzykiem i stawiam na nim mały garnek z wodą. Zostawiam na całą noc w chłodnym miejscu. Na dolnym talerzu obcieknie słodka serwatka, a pascha stężeje. Rano wyjmuję ze ściereczki, ozdabiam (migdałami, kolorową kostką, według uznania).
Pascha jest bardzo, bardzo słodka.
Zgłaszam moją paschę do Szuflady na specjalne kulinarne wyzwanie ,,Wielkanocne Przysmaki"

11 komentarzy:

  1. Mama zrobiła w tym roku po raz pierwszy - nie przepadam za tym smakiem :( Za słodkie dla mnie i ma rodzynki :( Same rodzynki lubię, ale w środku czegoś (sera czy ciasta) są okropne :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Pascha wygląda apetycznie, ale nie znam jej smaku. W naszym regionie się ich nie przygotowuje. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to nowość, która pięknie i apetycznie wygląda, dzięki za przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pascha wygląda apetycznie. Ja osobiście nigdy nie robiłam. Może teraz się skuszę. Dzięki za przepis. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Życzę powodzenia w wyzwaniu. Mniam, mniam - kiedyś jadłam pasche i jest pyszna. Może na przyszły rok pojawi się u mnie w domu i wtedy zajrzę tu po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam paschę, choć w moim rodzinnym domu również się jej nie robiło.
    Na pewno skorzystam z przepisu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam smaku paschy ale może ... jak kiedyś zrobię to poznam:) Chociaż sama jestem mało słodyczowa to mam łasuchów w swoim otoczeniu:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadlam paschy..za to kiedys poczestowano mnie kutia..nie dalo sie zjesc za slodkie.)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam paschy, ale może się kiedyś skuszę, bo wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie robiłam nigdy ale zawsze miałam na nią smak :) Twoja wygląda wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam, siostra robiła w domu rodzinnym, u nas raczej w okolicy nie było tradycji, ale jak stało się o niej głośno to weszła na stałe do świątecznego repertuaru. Super jest. Sama nie robię, bo mąż nie jada twarogów !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...